Olejek eteryczny lawendowy

INCI: Lavendula angustifolia Flower Oil; geraniol*, linalool*, limonene*

Jak powstaje i co zawiera?

Olejek powstaje w procesie destylacji z parą wodną kwiatów lawendy.

Dlaczego użyłyśmy go w Mafkach?

Lawendowy olejek eteryczny nie tylko pięknie pachnie, ale także zapobiega utlenianiu lipidów. Jest „zmiataczem” wolnych rodników.  Ma właściwości przeciwzaplane, łagodzące podrażnienia, regenerujące blizny i rozstępy. Stosowany jest w pielęgnacji skóry wrażliwej, tłustej i trądzikowej. Uspokaja i koi nerwy. Dodatkowo konserwuje kosmetyk. W ten sposób wpisuje się w ideę Mafki, według której każdy składnik kosmetyku powinien robić coś dobrego dla skóry, a nie tylko odpowiadać za zapach, kolor czy konsystencję kosmetyku.