Olej ze słodkich migdałów

INCI: Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil

Jak powstaje i co zawiera?

Olej otrzymywany jest poprzez tłoczenie na zimno migdałów. Składa się głównie z glicerydów kwasu oleinowego i linolowego. Zawiera witaminę E, skwalan, fitosterole, fosfolipidy.

Dlaczego użyłyśmy go w Mafkach?

Jest bardzo dobrym emolientem (środkiem wygładzającym skórę), natłuszcza, regeneruje i chroni skórę. Ma właściwości powlekające i łagodzące stany zaplane skóry. Koi skórę suchą, swędzącą, podrażnioną. Zapobiega progresji rozstępów. Stosowany do skóry wrażliwej i suchej. Polecany szczególnie do pielęgnacji skóry dzieci.