Olej z wiesiołka

INCI: Oenothera Biennis (Evening Primrose) Seed Oil

Jak powstaje i co zawiera?

Olej otrzymywany jest poprzez tłoczenie na zimno nasion wiesiołka. Zawiera znaczną ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym rzadko spotykany kwas gamma-linolenowy (GLA) szeregu omega-6.

Dlaczego użyłyśmy go w Mafkach?

Olej z wiesiołka ma wspaniałe właściwości zmiękczające skórę oraz pośrednio nawilżające (poprzez redukcję przeznaskórkowego parowania wody, tzw. TEWL). Wolne kwasy tłuszczowe znajdujące się w oleju z wiesiołka mogą wbudowywać się w naturalną warstę lipidową skóry poprawiając jej właściwości ochronne oraz zwiększając odporność na podrażnienia. Olej z wiesiołka zawiera kwas gamma-linolenowy, którego produkcja w skórze zmniejsza się wraz z wiekiem. Słabsza produkcja tego kwasu tłuszczowego powoduje wysuszenie skóry, podrażnienie oraz przyspiesza powstawanie zmarszczek. Kwas ten jest prekursorem prostaglandyny PGE1, która ma działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne.