Olej Makadamia

INCI: Macadamia (Macadamia ternifolia) Seed Oil

Jak powstaje i co zawiera?

Olej otrzymywany jest poprzez tłoczenie na zimno orzechów makadamia. Zawiera m.in. rzadko spotykany kwas oleopalmitynowy (orzechy makadamia są najlepszym roślinnym źródłem tego kwasu!), skwalan, fitosterole.

Dlaczego użyłyśmy go w Mafkach?

Wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych powoduje, że olej ten ma wspaniałe właściwości odżywcze, wygładzające i natłuszczające. Kwas oleopalmitynowy jest jednym z kwasów tłuszczowych budujących ludzką skórę, dlatego olej z orzechów makadamia jest dobrze tolerowany przez skórę i świetnie się wchłania. Używany w leczeniu blizn.