Olej kokosowy

INCI: Cocos Nucifera (Coconut) Oil

Jak powstaje i co zawiera?

Olej otrzymywany jest poprzez tłoczenie miąższu kokosowego. Zawiera znaczną ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (m.in. kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, kaprylowy, kaprynowy).

Dlaczego użyłyśmy go w Mafkach?

Olej kokosowy ma wspaniałe właściwości zmiękczające skórę oraz pośrednio nawilżające (poprzez redukcję przeznaskórkowego parowania wody, tzw. TEWL). Stosowany na skórę przyczynia się do odbudowy naturalnej bariery ochronnej. Udowodniono jego działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe. Wykazuje także działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne oraz przyspiesza gojenie ran. Niektóre badania wskazują na jego właściwości ochronne przed promieniowaniem UV.