Olej Jojoba

INCI: Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil


Jak powstaje i co zawiera?

Ten surowiec otrzymywany poprzez tłoczenie nasion jojoba mimo, że nazywany olejem chemicznie jest woskiem roślinnym. Podobnie jak ludzkie sebum zawiera długołańcuchowe estry kwasów i alkoholi tłuszczowych.

Dlaczego użyłyśmy go w Mafkach?

Wosk jojoba poprzez swoje podobieństwo do ludzkiego sebum jest dobrze tolerowany przez skórę. Wysoka zawartość estrów powoduje, że wosk ten sprawdza się w leczeniu chorób skóry spowodowanych zaburzeniami bariery ochronnej, takich jak łojotokowe i atopowe zapalenie skóry, egzema, trądzik. Udowodniono, że wykazuje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne oraz przyspiesza gojenie ran. Wosk tworzy na skórze cieniutką warstwę ochronną ograniczając przeznaskórkową utratę wody. Ponieważ warstwa ochronna jest porowata naturalny proces wymiany gazów nie jest zaburzony. Pozostawia skórę nawilżoną, zmiękczoną, elastyczną.