Octan witaminy E

INCI: Tocopherol Acetate

Dlaczego użyłyśmy go w Mafkach?

Witamina E jest naturalnym antyutleniaczem oraz inhibitorem wolnych rodników. Przeciwdziała utlenianiu lipidów błony komórkowej. Jej ilość w skórze znacznie obniża się po ekspozycji na dziłanie promieni UV, a u osób ze skórą odtłuszczoną i suchą może nawet dojść do jej deficytu. Zastosowany zewnętrznie octan witaminy E wchłania się w głąb naskórka, zmniejsza nasilenie objawów fotostarzenia takich jak zmarszczki, stany przednowotworowe, przebarwienia. Hamuje także rozwój stanu zapalnego, dzięki stabilizacji błon komórkowych i hamowaniu syntezy prostaglandyny PGE2