Alkohol cetylowy

INCI: Cetyl Alcohol

Jak powstaje?

Alkohol cetylowy użyty w Mafkach jest roślinnego pochodzenia.

Dlaczego użyłyśmy go w Mafkach?

Alkohol cetylowy pełni w Mafce dwie funkcje. Po pierwsze jest stabilizatorem emulsji, czyli dzięki niemu krem Mafki się nie rozwarstwia. Po drugie jest emolientem, czyli zmiękcza i wygładza skórę. Ma pośrednie działnie nawilżające (poprzez redukcję przeznaskórkowego parowania wody, tzw. TEWL). W ten sposób wpisuje się w ideę Mafki, według której każdy składnik kosmetyku powinien robić coś dobrego dla skóry, a nie tylko odpowiadać za konsystencję, zapach czy kolor kosmetyku. Warto zwrócić uwagę, że alkohol cetylowy należy do alkoholi tłuszczowych i nie wysusza skóry tak jak alkohol etylowy.